Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a small commission.

Top 20 Rust Interview Questions with Answers for 1 to 2 Years Experienced

Hello guys, if you are preparing for Rust Developer job interview and looking for Rust Programming interview questions then you have come to the right place. Earlier, I have shared best books and courses to learn Rust programming and in this article, I am going to share frequently asked Rust Interview Question. These questions covers essential Rust features and concepts and you can use this list to quickly prepare for Rust developer interviews. If you have used Rust in past or worked as Rust developer then you can easily answer these questions but if you cannot, you can always go back and join one of these best Rust online courses to learn and revise essential Rust concepts.

Do you want to pass the Rust interview that is right ahead of you? Waste no more time. You have to start with knowing what you will face when you appear before the interview panel.

This means that you should make yourself familiar with the type of questions that will be asked during the interview. You should not just know the questions alone, but you should also know the correct answers so that you can answer them perfectly when asked. 




20 Rust Interview Questions With Answers

You are going to find those questions right here so that you may start preparing for your interview and probably have an easy time when that day comes. The following are the top 20 Rust interview questions with answers.

1. What is Rust?
Answer: Rust is a fast systems programming language that prevents segfaults and guarantees thread safety.


2. When was the first version of Rust released?
Answer: The first version of Rust was released in the year 2010.


3. What is Cargo in Rust?
Answer: It’s a build system and package manager built for Rust users to manager projects in it. The Cargo system manages three things for users, building code, downloading the libraries, and rebuilding those libraries.

Top 20 Rust Interview Questions with Answers


4. Does Rust guarantee tail-call optimization?
Answer: No, Rust doesn’t guarantee TOC (Tail Call Optimization). Not even the standard library is required to compile the rust code. In these cases, the run time is similar to that of C programming language.


5. What are the Error Handling procedures in Rust?
Answer: Rust Error Handling is categorized into three parts:

  • Recoverable Error with Results: If an error occurs, the program doesn’t stop completely. Instead, it can easily be interpreted or responded.
  • Unrecoverable Errors with Panic: If something wrong goes with the code, Rust’s panic macro comes into action, shows the error message, clean the error and then quit.
  • Panic or Not to Panic: When you are dicey about calling panic or not, write the code that panics and the process will continue as 2nd.


6. What are the disadvantages of Rust?
Answer:

  • Rust compilation seems slow
  • Rust has a moderately-complex type of system
  • The Rust compiler does not compile with optimizations unless asked to, as optimizations slow down compilation and are usually undesirable during development.
  • ΓΌ Rust use of LLVM for code generation


7. What Is The Deal With Unwrap() Everywhere?
Answer: The unwrap() function is used to handle errors that extract the value inside an Option if no value is present and It is also useful for quick prototypes where you don’t want to handle an error yet.


8. What Is The Relationship Between A Module And A Crate?
Answer:

  • Module - A module is a unit of code organization inside a crate.
  • Crate - A Crate is a compilation unit and it contains an implicit and un-named top-level module.


9. What are the advantages of Rust?
Answer:

  • Predictable clean-up of resources
  • Lower overhead for memory management
  • Essentially no runtime system
  • Rust avoids the need for GC through
  • Thread-safe


10. What are the programming paradigms supported by Rust?
Answer: The programming paradigms supported by Rust are

  • Concurrent computing
  • Functional programming
  • Generic programming
  • Structured programming


11. How do we read a file in Rust?
Answer: We can read a file in Rust by:

  • Using the read_to_string()
  • Using the lines() iterator
  • Using the read_line() function


12. How to express platform-specific behavior in Rust?
Answer: The following attributes can be used to express platform-specific behavior in Rust.

  • target_os
  • target_family
  • target_endian


13. Could using Rust be a safer option compared to C and C++?
Answer: The most vital advantage of using Rust over C languages is its emphasis on producing safe code. As manage memory or pointer arithmetic is necessary in C programs, Rust doesn’t require any of it from beginning to end. Rust allows programmers to write unsafe code, but defaulting to its safe code.


14. How do you get a command line argument in Rust?
Answer: The easiest way to use a command line argument in Rust is to put an iterator over the input arguments.


15. What’s the relation between Rust and its reusable codes?
Answer: Rust allows developers to arrange code in a way that fosters its reuse. By easy organization of modules available in Rust, which contain various structures, functions, and even other modules which users can use privately or make public according to them.


16. Is it possible to write a complete operating system in Rust?
Answer: Yes, it’s possible to write a complete operating system in Rust. Even a few of the latest released operating systems in recent days have used Rust as their primary programming language.


17. Is it possible to cross-compile in Rust?
Answer: Yes, it is possible to have cross-compilation in Rust but certain coding is required to do the cross-compilation.


18. What are the examples of companies that use Rust?
Answer:

  • 360dialog
  • OneSignal
  • Coursera
  • Atlassian
  • Braintree
  • npm, Inc
  • Mozilla
  • Academia.edu
  • Xero


19. Does Rust include move instructors?
Answer: No, in Rust, all kinds' values are moved via memcpy. Everything that does not have a copy function Object() { [native code] } or does not implement the copy trait is moved.


20. Is it possible to create an operating system entirely in Rust?
Answer: Yes, you can write a whole operating system in Rust. Rust is now employed as the primary programming language in several recently launched operating systems. Developers are using rust to create a wide range of new software applications, including game engines, operating systems, file systems, browser components, and virtual reality simulation engines.


That's all about the common Rust Programming interview questions and answers. I have tried to cover as many Rust concepts as possible in these 20 questions but if you think something is missing, feel free to suggest in comment. If you want us to add more questions from any particular Rust topics, do suggest in comments and I willy try to add them. 

After everything has been said and you have keenly gone through the questions with answers, what now remains is for you to make sure that you remember the answers. Remembering the answers will come to your rescue on the interview day when the panel will be asking you questions. 

You can only be able to remember if you go through the questions with answers again and again. So make sure you do so and you will enjoy the interview. You do not need to start looking at the ceiling when asked questions, so start getting ready right now.

No comments :

Post a Comment