Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a small commission.

Top 20 Data Science Interview Questions with Answers

Hello guys, if you are preparing for Data Science interview or want to become a Data Scientist and looking for common Data Science questions then you have come to the right place. Earlier, I have shared Machine Learning Questions, Python Interview Questions, and AI Interview Questions and in this article, I am going to share common Data Science Interview Questions and answers for beginners and people with 1 to 2 years of experienced. There is a good chance that you are already familiar with these questions and can answer all of them if you have worked for a couple of years in Data Science field but if you struggle to answer any questions then you can always join these best Data Science courses to learn and revise those Data Science concepts. 

Data science is an interdisciplinary field that uses scientific methods, processes, algorithms and systems to extract knowledge and insights from structured and unstructured data, and how to apply knowledge from data across a broad range of application domains. 

If you are looking forward to passing your data science interview then the below mentioned questions with answers will help you so much.


20 Data Science Interview Questions With Answers

Without wasting anymore of your time, here is a list of common Data Science Interview questions and answers you can use to revise key Data Science concept before your interview. I have tried to include as many questions and concepts as possible but if you think a topic or two is missing then feel free to suggest in comments. You can also share Data Science questions asked to you during interviews.

 

1. Explain the steps followed in making a decision tree
Answer:
  • Take the entire data set as input.
  • Calculate entropy of the target variable and also the predictor attributes.
  • Calculate your information gain for all the attributes.
  • Choose the attribute with the highest information gain as the root node.
  • Repeat the same procedure on every branch until the decision node of each branch is finalized.

 

2. What are the differences between supervised and unsupervised learning?
Answer:

Supervised Learning

Unsupervised Learning

Uses a training data set

Uses the input data set

Input data is labelled

Input data is unlabeled

Enables classification and regression

Enables classification, density estimation and dimension reduction

Used for prediction

Used for analysis

 
 

3. What is selection bias?
Answer: Selection bias is a type of error that occurs when the researcher is the one who decides who is going to be studied. It normally occurs where the selection of participants is not random.

4. What are the types of selection bias?
Answer:

  • Sampling bias
  • Attrition
  • Time interval
  • Data

 

5. Why R is used in Data Visualization?
Answer: R is used in data visualization because it has many inbuilt functions and libraries which help in data visualizations. R plays a key role in exploratory data analysis. It also helps in feature engineering.

 

 

6. What are the columns contained in order tables and customer tables?
Answer:

  • Ordeid
  • Order Table
  • customerId
  • TotalAmount
  • Customer Table
  • OrderNumber
  • LastName
  • City
  • Country
  • JOIN Customer
  • FirstName
  • Id
  • FROM Order
  • The SQL query is:

 

7. What are the differences between Data Science and Data Analytics?
Answer:

  • Data Science is a broad technology that includes various subsets such as Data Analytics, Data Visualization and Data Mining while Data Analytics is a subset of Data Science.
  • Data Science requires knowledge in advanced programming languages while Data Analytics requires only basic programming languages.
  • A data scientist’s job is to provide insightful data visualizations from raw data that are easily understood while a data analyst’s job is to analyze data in order to make decisions.
  • Data Science focuses on finding solutions and also predicting the future with past patterns while Data Analytics focuses only on finding solutions.

 

8. What are the popular libraries used in Data Science?
Answer:

  • SciPy
  • TensorFlow
  • Pandas
  • PyTorch
  • Matplotib

 

9. What is variance in Data Science?
Answer: Variance is a type of error that occurs in a Data Science model when the model ends up being too complex and learns features from data, along with the noise that exists in it.

 

10. How do you build a random forest model?
Answer: A random forest is built up of a number of decision trees. If you split the data into different packages and make a decision tree in each of the different groups of data, the random forest brings all those trees together. Steps to build a random forest model are as follows:

  • Randomly select 'k' features from a total of 'm' features where k << m
  • Among the 'k' features, calculate the node D using the best split point
  • Split the node into daughter nodes using the best split
  • Repeat steps two and three until leaf nodes are finalized
  • Build forest by repeating steps one to four for 'n' times to create 'n' number of trees

 

11. How can you avoid overfitting your model?
Answer: Overfitting refers to a model that is only set for a very small amount of data and ignores the bigger picture. There are three main methods to avoid overfitting:

  • Keep the model simple—take fewer variables into account, thereby removing some of the noise in the training data.
  • Use cross-validation techniques, such as k folds cross-validation.
  • Use regularization techniques, such as LASSO, that penalize certain model parameters if they're likely to cause overfitting.

 

12. Why is resampling done?
Answer: Resampling is done in any of these cases:

  • Estimating the accuracy of sample statistics by using subsets of accessible data, or drawing randomly with replacement from a set of data points
  • Substituting labels on data points when performing significance tests
  • Validating models by using random subsets (bootstrapping, cross-validation)

 

13. What does NLP stand for?
Answer: NLP is the short form for Natural Language Processing. It deals with the study of how computers learn a massive amount of textual data through programming. A few popular examples of NLP are Stemming, Sentimental Analysis, Tokenization, removal of stop words, etc.

 

14. How to combat Overfitting and Underfitting?
Answer: To combat overfitting and underfitting, you can resample the data to estimate the model accuracy (k-fold cross-validation) and by having a validation dataset to evaluate the model.

 

15. What Is the Law of Large Numbers?
Answer: It is a theorem that describes the result of performing the same experiment a large number of times. This theorem forms the basis of frequency-style thinking. It says that the sample means, the sample variance and the sample standard deviation converge to what they are trying to estimate.

 

16. What is Survivorship Bias?
Answer: It is the logical error of focusing aspects that support surviving some process and casually overlooking those that did not work because of their lack of prominence. This can lead to wrong conclusions in numerous different means.

 

17. How data cleaning plays a vital role in the analysis?
Answer: Data cleaning can help in analysis because:

  • Cleaning data from multiple sources helps to transform it into a format that data analysts or data scientists can work with.
  • Data Cleaning helps to increase the accuracy of the model in machine learning.
  • It is a cumbersome process because as the number of data sources increases, the time taken to clean the data increases exponentially due to the number of sources and the volume of data generated by these sources.
  • It might take up to 80% of the time for just cleaning data making it a critical part of the analysis task.

 

18. What is dimensionality reduction?
Answer: Dimensionality reduction is the process of converting a dataset with a high number of dimensions (fields) to a dataset with a lower number of dimensions. This is done by dropping some fields or columns from the dataset. However, this is not done haphazardly. In this process, the dimensions or fields are dropped only after making sure that the remaining information will still be enough to succinctly describe similar information.

 

19. What is a p-value?
Answer: P-value is the measure of the statistical importance of an observation. It is the probability that shows the significance of output to the data. We compute the p-value to know the test statistics of a model. Typically, it helps us choose whether we can accept or reject the null hypothesis.

 

20. How to detect if the time series data is stationary?
Answer: Time series data is considered stationary when variance or mean is constant with time. If the variance or mean does not change over a period of time in the dataset, then we can draw the conclusion that, for that period, the data is stationary.

 

I believe you are now happy and smiling because you have had an easy time going through the questions with answers. You now have all it takes to pass your data science interview. Go for it without giving a second thought. You will surely excel and you will always thank yourself for taking your precious time to go through this article.

No comments :

Post a Comment