Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a small commission.

Top 20 HTML Interview Questions with Answers for 1 to 3 Years Experienced

Hello guys, if you are preparing for web developer interview then you must prepare for HTML questions. HTML, CSS, and JavaScript is the backbone of web development and that's why every web develop is supposed to have good  knowledge of these three technologies. In the past, I have shared JavaScript Interview Questions and CSS Interview questions and today, I will share 20 HTML Interview Questions with answers for web developer interview. If you have done web development work then most likely you already know answers of these question but if you feel lacking then you can always go through these best HTML online courses to learn and revise concept in depth. 

HTML is a very critical thing in the field of web design and no company or organization would want to hire someone who is clueless or has less experience in this area. So you will have to show them that indeed you have knowledge in this field. 

There is no other way to express your know how than to pass all the questions on the interview day. If you really want to pass then you have to keenly look at the questions with answers listed below.


20 HTML Interview Questions with Answers for Web Developer

Without wasting anymore of your time, here is a list of 20 common HTML Interview questions with answers. These questions covers essential HTML tags and concepts and you can use this list of question to quickly revise the key HTML concepts before interview. 

1. What does HTML stand for?
Answer: HTML stands for Hypertext Markup Language.

2. What is HTML used for?
Answer: HTML is a markup language that is used to create website templates or WebPages to present the content on the World Wide Web.

3. How can Hyperlinks be displayed?
Answer: Hyperlinks can be displayed in the following three ways:
  • Visited Link – purple in color and underlined.
  • Unvisited Link – blue in color and underlined.
  • Active Link – red in color and underlined.

4. What are the list elements in HTML?
Answer:
  • Ordered List (<ol>) – this list lists items in an ordered way.
  • Unordered List (<ul>) – it lists items in an unordered way.
  • Definition List (<dl>) – arranges items the same way they are arranged in a dictionary.

5. What are the major differences between HTML5 and HTML?
Answer:
  • HTML5 is mobile-friendly while HTML is not.
  • HTML5 is compatible with all major web browsers while HTML is not.
  • HTML5 supports multi-threading while HTML only operates in one thread.
  • HTML5 offers several options for local storage while HTML only offers cookies.

6. What is HTML5?
Answer: HTML5 is the latest version of the markup language that defines HTML.

20 HTML Interview Questions with Answers
 

7. What is iframe in HTML?
Answer: an iframe is used to display different document content inside the different document content in a rectangular region in the browser.

8. Can we change inline elements into block-level elements?
Answer: Yes, we can change inline elements into block-level elements by adding display equal to block in its CSS tag. Writing it will change the inline elements into block elements and then inline elements will also take the full width of the container.

9. What are HTML Attributes?
Answer: Attributes are the properties that can be added to an HTML tag. These attributes change the way the tag behaves or is displayed. For example, a <img> tag has an src attribute, which you use to add the source from which the image should be displayed.

10. What is a marquee tag in HTML?
Answer: Marquee is used for scrolling text on a web page. It scrolls the image or text up, down, left, or right automatically. To apply for a marquee, you have to use </marquee> tags.

11. How do you separate a section of texts in HTML?
Answer: We separate a section of texts in HTML using the below tags:

  • <br> tag – It is used to separate the line of text. It breaks the current line and shifts the flow of the text to a new line.
  • <p> tag–This tag is used to write a paragraph of text.
  • <blockquote> tag–This tag is used to define large quoted sections.

12. What is white space in HTML?
Answer: An empty sequence of space characters is called the white space in HTML. This white space is considered as a single space character in the HTML. White space helps the browser to merge multiple spaces into one single space, and so taking care of indentation becomes easier. White space helps in better organizing the content and tags, making them readable and easy to understand.

13. Does a hyperlink only apply to text?

Answer: No, hyperlinks can be used both on texts and images. The HTML anchor tag defines a hyperlink that links one page to another page. The “href” attribute is the most important attribute of the HTML anchor tag.

14. What is the advantage of collapsing white space?

Answer: White spaces are a blank sequence of space characters, which is treated as a single space character in HTML. Because the browser collapses multiple spaces into a single space, you can indent lines of text without worrying about multiple spaces. This enables you to organize the HTML code into a much more readable format.

15. Is there any way to keep list elements straight in an HTML file?

Answer: By using indents, you can keep the list elements straight. If you indent each sub-nested list in further than the parent list, you can easily determine the various lists and the elements that it contains.

16. Why is a URL encoded in HTML?

Answer: An URL is encoded to convert non-ASCII characters into a format that can be used over the Internet because a URL is sent over the Internet by using the ASCII character-set only. If a URL contains characters outside the ASCII set, the URL has to be converted. The non-ASCII characters are replaced with a “%” followed by hexadecimal digits.

17. What is Cell Spacing and Cell Padding?

Answer: Cell Spacing is referred to as the space or gap between the two cells of the same table. Whereas, Cell Padding is referred to as the gap or space between the content of the cell and cell wall or cell border.

18. What is difference between HTML and XHTML?

Answer: The differences between HTML and XHTML are:

  • HTML is an application of Standard Generalized Markup Language. Whereas, XML is an application of Extensible Markup Language.
  • The first one is a static Web Page whereas the later one is a dynamic Web Page.
  • HTML allows programmer to perform changes in the tags and use attribute minimization whereas XHTML when user need a new markup tag then user can define it in this.
  • HTML is about displaying information whereas XHTML is about describing the information.

19. Which HTML tags don’t have an end tag?

Answer: There are some HTML tags that don’t have closing tag like <br>, <hr>, <input> and <image> tag.

20. How do you keep list elements straight in an HTML file?

Answer: You can keep the list elements straight by using indents.


That's all about the frequently asked HTML Interview questions and answers. After going through the questions listed above, it’s now the time to believe in yourself because you are going to do the right thing. You now have all that anyone could wish to have in order to pass an interview and more specifically a HTML interview. This is your chance so make it big. Success is waiting for you.


No comments :

Post a Comment