Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a small commission.

Top 20 Flutter Interview Questions with Answers

Hello guys, if you are preparing for Flutter and Dart Interview to become a Flutter app developer or land a job as Flutter Application developer and looking for frequently asked Flutter Interview questions with answers then you have come to the right place. Earlier, I have shared React Native Interview Questions and Android Interview Questions and in this article, I am going to share 20 common Flutter Interview Questions with Answers for you to prepare well. These Flutter Interview Questions covers essential Flutter concepts and you can use this list to quickly revise them. If you have used Flutter or worked as Flutter developer then you can easily answer these Flutter Interview Questions but if struggle to answer them then you can always go back and check these best Flutter online courses to revise essential Flutter concepts.

A Flutter interview is just an interview like any other. You can pass very well if you decide to. Deciding to means that you have to be serious and get to know the type of questions that are usually asked in Flutter interviews. 

You have to know the questions and also master them together with their correct answers so that you can stand a better chance of passing. The following are the top 20 Flutter interview questions with answers.


20 Flutter Interview Questions with Answers for 1 to 3 years

Without any further ado, here is a list of 20 common Flutter Interview questions for 1 to 3 years for experience developers. You can use this list to quickly revise essential Flutter concepts and do well on Flutter interviews. 


1. What are the limitations of flutter?
Answer: Flutter has the following limitations:

  • Third-party libraries are limited: Since Flutter is relatively new, the number of third-party libraries is small. Additionally, some widgets in Flutter are only available on one platform.
  • Release size is larger: Developers get frustrated when the release size is not as expected.
  • Requirements of Dart: Dart is an Object-oriented programming language, but it cannot compete with Java, JavaScript, or C# since it is still relatively new. As a result, not many developers choose it.
  • Limited complexity: Flutter's 3D modeling, Unity integration, and game engines fall short. Therefore, most ad mobile platforms also don't support it.
  • Lack of overall support: Flutter is not so widely used yet. Even though it enjoys the attention of tech enthusiasts, it still lacks the continuous support that will come with time. Currently, the only support that Flutter receives comes from its community.


2. What are different build modes in flutter?
Answer:

  • Debug Mode: This mode enables debugging of apps on a physical device, emulator, or simulator. Assertions and service extensions are enabled here. Quick deployment is then achieved by optimizing compilation.
  • Profile Mode: In this mode, some debugging abilities are maintained, enough to analyze the app's performance while testing. Tracing and some extensions are enabled in this case. On emulators and simulators, profile mode is disabled since their behavior does not reproduce real-world performance. The following command can be used to compile the profile mode: flutter run --profile
  • Release Mode: When deploying the app, this mode is used to minimize the size of the footprint and maximize optimization. Debugging, assertions and service extensions are disabled here. Faster startup, faster execution, and less size are its key features.


3. What is Dart?
Answer: Dart is a general-purpose and object-oriented programming language with C-language syntax. It is freeware and was built by Google in 2011. Dart programming intends to create the frontend user interface for mobile and web apps.


4. What are the Advantages of Flutter?
Answer:

  • Flexible and Expressive UI: Flutter offers personalizable layered architecture that assists in expressive UI, flexible design, and rapid rendering.
  • Faster Deployment: It provides fast development due to its “hot reload” feature. We can maintain the state on the sub-second reload times.
  • Native Performance: Dart compilers have a crucial role in compiling our flutter code because the code can be compiled into natural ARM machine code through the native compilers of Dart. It has natural performance on both iOS and Android.
  • Flutter offers you accessibility and internationalization for a wide variety of users globally.


5. Name some popular apps that use Flutter?
Answer: Some of the most popular app built on Flutter are as follows:

  • Google Ads
  • Reflectly
  • Alibaba
  • Birch Finance
  • Coach Yourself
  • Tencent
  • Watermaniac


6. What are some of the important features of flutter?
Answer:

  • Flexibility, scalability, and integration: Flutter's easy-to-use and easy-to-integrate framework provides enhanced flexibility, scalability, and integration capabilities.
  • Hot Reload: If the developer modifies the code, the changes can be seen immediately with Hot Reload. Thus, the changes are instantly visible within the app.
  • One-Stop Solution: Flutter app development relies on a single framework and platform for the development, deployment, and management of changes, rather than using separate platforms and frameworks for different purposes.
  • Native Performance and Internationalized Flutter Libraries: Flutter app development provides widgets customized for Android, iOS, and Google Fuchsia. Using widgets, you can integrate all the functionalities of the platform, such as scrolling, navigation, icons, and fonts.
  • Huge Widget Library: It is because of Flutter's ready-to-use widget library that developers can develop apps faster when using the framework. In addition to a wide variety of widgets, it also includes animations with which you can spice up your application.


7. What are the types of widgets present in Flutter?
Answer:

  • Stateless Widget
  • Stateful Widget


8. What are some of the best editors for flutter development?
Answer:

  • Android Studio
  • Visual Studio
  • IntelliJ IDEA
  • Xcode
  • Eclipse
  • Emacs
  • Vim, etc.


9. What are the features of Flutter SDK (Software Development Kit)?
Answer:

  • Dart SDK
  • Contains a rendering engine, widgets, APIs for testing and integration, etc.
  • Compilation tools for Native Machine Code (code for iOS and Android).
  • React-style modern framework
  • Provide Interop and plugin APIs to connect with system and 3rd-party SDKs.
  • A headless test runner that runs tests on Windows, Linux, and Mac.
  • Use the Dart DevTools to test, debug, and profile your app.
  • Use Flutter and Dart command-line tools to develop, build, test and compile your apps across platforms.


10. What is pubspec.yaml file?
Answer: The pubspec.yaml file, also known as 'pubspec', is a file that is included when you create a Flutter project and is located at the top of the project tree. It contains information about the dependencies like packages and their versions, fonts, etc., that a project requires.


11. Is Flutter Free?
Answer: Yes. Flutter is free and open-source. It's created by Google who is also creator of Dart programming language. 


12. Which type of animation allows you to represent real-world behavior?
Answer: The Physics-based animation allows you to represent real-world behavior in Flutter.


13. Why do we need mixins?
Answer: Dart does not support multiple inheritances. Thus to implement the multiple inheritances in Flutter/Dart, we need mixins. Mixins provide a way to write the reusable class's code in multiple class hierarchies.


14. What is BuildContext?
Answer: BuildContext in Flutter is the part of the widgets in the Element tree so that each widget has its own BuildContext.


15. What are widgets in Flutter?
Answer: Widgets are high-level objects in the Flutter that is used to describe any part of a UI of the application. Widgets are used to build the UI of your application.


16. What is the term const in Flutter?
Answer: The keyword const is used to declare constants. The values of variables declared with const cannot be changed.


17. What are some examples of App State?
Answer:

  • Login info
  • User preferences
  • E-commerce shopping cart
  • Social networking notifications


18. What is container class in a Flutter?
Answer: In Flutter, a container is a widget that has the capacity to accommodate multiple child widgets and manage them efficiently through dimensions, padding, and background color.


19. What is the use of Ticker in Flutter?
Answer: We use a ticker to tell how often our animation is refreshed in Flutter.


20. What are the different types of Streams?
Answer:

  • Single subscription streams
  • Broadcast streams


That's all about frequently asked Flutter Interview Questions with Answers for 1 to 3 years experienced. Hope you have found the questions to be more friendly and engaging. These are the questions that you will get to be asked when you face the interview panel. There is nothing to scare you here. Just be courageous enough to answer them correctly one by one and you will surely make it to the next level. Go for it because you now have what it takes to get there.


No comments :

Post a Comment