Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a small commission.

Top 20 IT Support Interview Questions with Answers for 2 to 5 Years Experienced

Hello guys, if you want to start your career as IT support engineer and  preparing for IT support interview and looking for frequently asked IT support questions from interviews then you have come to the right place. Earlier, I have shared UNIX Interview Questions, SQL Interview Questions as well as Java support engineer interview questions and in this article, I am going to share common IT support questions for 3 to 5 years experienced professionals. If you have worked as IT support engineer then most likely you can answer all of these questions but if you struggle to answer them then I suggest you to first go through a comprehensive IT support course like Google's IT support Professional certification on Coursera to learn and revise key concepts required for IT support engineers. Even beginners can join this course to start their career as IT support engineers. 

Are you looking forward to passing your IT Support interview? Here is something that will make you achieve that so easily. What you will face in that interview has been brought to you right in this article and therefore it is upon you to spare some time and go through the entire article so that you can get a glimpse of the commonly asked questions in IT Support interview.


20 IT Support Interview Questions With Answers

Without wasting anymore of your time, here is a list of common IT Support Interview questions for 3 to 5 years experienced professionals. I have not only shared interview questions but also answers so that you can prepare well. 

I have also tried to cover different topics like Computer Science fundamentals, Linux, SQL, Software and Hardware, Operating System, Computer Networks etc but if you think a topic or two is missing feel free to suggest in comments. I am happy to add more questions and improve this article to make this a great resource. 


1. What is the difference between RAM and ROM?
Answer: RAM (Random Access Memory) stores data temporarily while ROM (Read-Only Memory) stores data permanently.

 

2. What is BIOS?
Answer: BIOS is the short form of basic input output system. It is found in all computers. BIOS ensures that all the components of the computer function together.

 

3. What are the hardware components of a computer?
Answer: the following are hardware components of a computer:

  • Central processing unit (CPU)
  • Keyboard
  • RAM
  • Mouse
  • Monitor
  • Hard disk drive
  • Floppy disk drive
  • Soundcard

 

4. What is a Microprocessor?
Answer: a Microprocessor is a program controlled device that retrieves the data instructions from memory, decodes them and thereafter executes the instruction.

Top 20 IT Support Interview Questions with Answers for 2 to 5 Years Experienced

 

 

5. If you can’t see the display of your system, what could be the issue?
Answer: Here are a few reasons for which you can’t see the display:

  • Monitor not working.
  • The system has not yet completely started.
  • The system is not able to power up properly.
  • There could be an issue with the heat sink.
  • There could be issues with the jumper setting.
  • CPU fan could be creating issues.
  • A problem in BIOS settings.
  • Loose CPU or other components.
  • Electrical shorts.

 

6. What are the different types of firewalls?
Answer: There are eight types of firewalls and they all vary in their general structure and the way they work. Types of Firewalls include:

  • Packet-filtering Firewalls
  • Circuit-level gateways
  • Stateful Inspection Firewalls
  • Proxy Firewalls
  • Next-gen Firewalls
  • Software Firewalls
  • Hardware Firewalls
  • Cloud Firewalls

 

7. What are the pros and cons of using imaging software?
Answer:
Pros of Imaging software:

  • Imaging software creates a precisely duplicated content from one hard disk to another.
  • It simultaneously delivers hard drive images to one or many systems over the network.
  • If the utility has intimate knowledge of individual partitions of file systems, then it can resize them for many file systems.
Cons of Imaging software:
  • It lacks intimate knowledge of file systems and that results in copying of source hard disk into image block by block. This takes a long time for completing the work for large disks.
  • It offers little recovery from errors or its detection during the generation and deployment of the image.
  • The best imaging software is expensive and commercial.

 

8. Do you have an idea about the blue screen of death (BSOD)?
Answer: The indicant of a critical system problem called the blue screen of death where in this case the computer freezes completely. In such a situation it does not denote anything. The system can restart or booted in the safe mode to solve this issue.

 

9. What is the operating system?
Answer: Operating system acts as an interpreter between computer application and hardware. It works as a user interface.

 

10. What are the types of the operating system or O.S?
Answer: The two types of operating systems are:

  • NOS: Network Operating System. Examples of NOS- Windows NT, 2000,2003
  • SOS: Simple Operating System. Examples of SOS – Windows 95,98, ME

 

11. What is the difference between RAS and VPN server?
Answer: RAS is truly a local area connection between two connections whereas, VPN is a local connection spread over a large area.

 

12. What are the operational roles for DC (Domain controller) and ADC (Additional Domain Controller)?
Answer:

  • Operational roles for DC (Domain controller) are:
  • Domain Naming Master
  • Schema Master
  • RID Master
  • PDC Emulator
  • Infrastructure Master
  • Operational roles for ADC (Additional Domain Controller) are:
  • PDC Emulator
  • RID Master
  • Infrastructure Master

 

13. What is the BUS speed?
Answer: The rate of communication speed between microprocessor and RAM is known as BUS speed.

 

14. What is B Router?
Answer: B Router means Bridge router. To provide communication between two or more different network like a computer to computer or computer to the internet, B Router is used.

 

15. What is SCSI?
Answer: SCSI stands for Small Computer System Interface. It is a standard electronic interface that allows personal computers to communicate with peripheral hardware such as disk drives, tape drives, printers, CD-ROM drives. In “SCSI” the rate of data transmission is fast.

 

16. What is the difference between server OS and desktop OS?
Answer: Server OS gives centralized administration for users, shared resources and security while desktop OS offers access to only local administration.

 

17. What is the SMTP server and POP server?
Answer:

  • POP stands for post office protocol. It is basically used for sending and receiving the mail.
  • SMTP stands for simple mail transfer protocol. It is used for mail receiving purpose in the network.

 

18. What are some of the latest computer processors?
Answer: Intel Pentium Quad-Core, Intel core i9, i3, i5, and i7.

 

19. What fixes do you do when audio is not working on the computer?
Answer:

  • First, you need to check for volume on your computer,
  • Try using headphones. If it sounds good in headphones, then there’s some problem with the hardware and built-in speakers.
  • If the problem is not there in the software, then there are chances of broken speakers.
  • You can disable audio enhancements that might have turned on.
  • In case of the software update and windows reinstallation, the sound might have stopped working. In that case, you have to update your BIOS.
  • You need to check for drivers and, if necessary, install drivers.

 

20. What are the primary responsibilities of the IT Support Engineer?
Answer:

  • IT Support Engineer is responsible for managing computer systems, including hardware, software installations, and networks.
  • One significant aspect for an IT Support Engineer is documentation. They have to make documents regarding the system update process or make any changes to the software.
  • Most IT Engineers create computers that are specific to their employee’s needs.
  • They have to identify and resolve the issues related to the systems.

 

That's all about the IT support Interview questions for 3 to 5 years experienced professionals. I guess you are now satisfied with what you have just seen and you are now in a better position to pass your interview with flying colors. You won’t believe how everything will be so easy on that interview day. You will be smiling all day. I now take this opportunity to wish you nothing but the best in your interview.

No comments :

Post a Comment